Istället för kakel i köket

Alla som någon gång har arbetat i ett kök vet att det är lätt att ingredienser skvätter upp på väggarna. Därför har många köksväggar kakel som stänkskydd. Men det finns alternativ. Varför inte ett stänkskydd i plåt, t.ex?

Kakel är ett klassiskt material i svenska kök, inte minst som stänkskydd. Det har också varit vanligt att dekorera kaklet på olika sätt, genom att måla det eller klistra upp dekaler på det. Har man länge haft samma kakel i köket är man kanske trött på det, och ser sig om efter ett alternativ.

Stänkskydd i glasemaljMan behöver inte välja kakel som stänkskydd. Det finns flera alternativ, en del av dem nya och en del gamla. Ett material som kan ges en personlig touch på samma sätt som kakel är glasemalj. Där kan man bränna in bilder, text och mönster i ytan, och materialet är även magnetiskt, så att man kan sätta kylskåpsmagneter direkt på ytan. Materialet kan vara antingen blankt eller matt, och går att skriva på med white board-penna.

Har man en bänkskiva i trä kan man matcha den med en panel i samma träslag även på väggen. Stänkskyddet kan även vara i laminat. Eftersom trä är ett fuktkänsligt material är det viktigt att behandla panelen så att den står emot vatten. Eftersom trä har lätt för att fatta eld ska man inte använda träpanel i kök med gasspis.

I ett litet kök kan man skapa rymd genom att sätta upp speglar som stänkskydd. Det krävs dock att man gillar att städa, för man måste rengöra speglarna ofta.

Vi har sparat vår personliga favorit till sist. Rostfri plåt har slagit igenom på bred front i och med att den industriella stilen blivit populär. Plåt har flera fördelar, inte minst är den lätt att hålla ren, och det är lätt att forma den så att den passar in i köket.